Vei citi articolul in: 14 minute

 

Conținutul video a devenit o necesitate în orice strategie de digital. Și pe bună dreptate.

Aruncă o privire la brandul tău preferat.

Gândește-te la câte Insta story-uri ai vizionat în ultima zi, sau câte noi episoade de vlog apar într-o săptămână pe YouTube.

Dacă nici asta nu te convinge că the next big thing este conținutul video, atunci nimic n-o va face.

Insă dacă ai înțeles că video content-ul va fi noua rațiune de a comunica a brandurilor, atunci ai ajuns unde trebuie.

 

Cum gândești o strategie de conținut video pentru brandul tău

 


 

Conținut

De ce să creezi conținut video
Ce tip de conținut video ai la îndemână
Platforme de conținut video
Promovarea conținutului
Conținutul video în digital marketing


Nu e nicio surpriză că, la momentul actual, conținutul video are deja cea mai mare cotă de piață dintre toate tipurile de conținut.

E mai ușor de consumat, mai rapid de creat și, de cele mai multe ori, e perceput de către public ca fiind mai personal.

În prezent, conținutul video și-a creat deja momentum și va căpăta o amploare din ce în ce mai mare, așa că te sfătuiesc să profiți de avantajul strategic pe care îl poate aduce brandului tău.

Hai să vedem cum poți face asta.

 

De ce să creezi conținut video

În primul rând, pentru a ieși din rutină.

Ce a funcționat ieri în strategia ta de marketing e posibil să nu mai fie valabil și astăzi, așa că orice noutate îți poate ajuta brandul să iasă în față și să spargă vechi tipare de comunicare.

Trendurile, în general, dacă sunt urmate într-un mod echilibrat și calibrate pe brandul tău, îți vor aduce întotdeauna un aer fresh și te vor feri de riscul de a rămâne în urmă.

Nu ești sigur de acest argument?

 

Audiența ta preferă conținutul video

 

 

Oamenii îl preferă

Dar dacă ți-aș spune că audiența ta preferă conținutul video?

Conform ultimelor statistici, peste 500 de milioane de persoane urmăresc zilnic videoclipuri pe Facebook

Nici Instagram nu se lasă mai prejos: un sfert de miliard de oameni urmăresc Insta Story-uri în fiecare zi

Nu mai vorbim de YouTube, care înregistrează cifre istorice, de peste 5 miliarde de videoclipuri urmărite zilnic de utilizatori.

Mai vrei motive?

 

Consolidează încrederea

O să-ți mai zic și că video contentul clădește reputația unui brand mai bine decât orice alt tip de conținut.

Gândește-te la asta: atunci când creezi conținut video, te expui mult mai mult publicului decât ai face-o printr-o fotografie ori un articol de blog. Iar asta e privită ca un lucru bun de către oameni.

Conținutul video „umanizează” întreaga experiență a brandurilor în raport cu oamenii – fie că vorbim de un brand personal sau de unul corporate, care este reprezentat de angajații săi.

Iar probabilitatea ca oamenii să cumpere de la un brand în care au încredere e mult mai mare.

Bănuiesc că îți dorești ca publicul tău să aibă încredere în tine, nu?

 


Tune in dacă vrei să asculți subiectul în podcastul Porția de Digital!


 

Contribuie la SEO

SEO reprezintă una dintre cele mai importante oportunități de trafic organic pentru brandul tău.

Motoarele de căutare favorizează conținutul video datorită popularității lui.

Șansele de a apărea în rezultatele din Google cresc de 53 de ori în cazul paginilor care au încorporat un video în ele.

Dar sunt convinsă că încă mai ai întrebări.

 

Cele mai mari obiecții

Atunci când vine vorba despre conținutul video, cele mai mari obiecții pe care e posibil să le ai sunt, de regulă, nefondate.

O să-ți dau câteva exemple de obiecții pe care le-am întâlnit pe parcursul timpului și argumentul cu care lpot fi demontate.

„- Nu mă simt confortabil în fața camerei”. Nimeni, cu excepția actorilor și, mai recent, a vloggerilor, nu au experiența camerei. Însă, vestea bună e că nici nu trebuie. Succesul conținutului video e dat foarte mult de naturalețe și de ușurința cu care îți exprimi ideile. Iar cu asta suntem cu toții confortabili.

„- Nu am timp”. E adevărat, la început s-ar putea să dureze mai mult să creezi un clip video decât o postare de blog, însă, în timp și cu puțin exercițiu, acest lucru se poate calibra. Dacă și pe viitor ai aceeași constatare, te poți limita la a crea conținut mai puțin, refolosibil.

„- Nu mă pricep la tehnologie”. Dintre toate, aceasta este cea mai slabă scuză, în special când internetul este plin de tutoriale pe orice subiect. Mai mult, pentru început, nici nu ai nevoie de aparatură foarte avansată, e de ajuns doar telefonul pentru a realiza un conținut video de bază pentru brandul tău.

 

 

Ce tip de conținut video ai la îndemână

Când vine vorba despre tipurile de conținut video pe care le poți crea, paleta pe care o ai la dispoziție este foarte variată.

În funcție de nișa pe care e axat brandul tău, poți alege o direcție

• Fun & entertaining – dacă te adresezi unei audiențe mai tinere
• Educațională – dacă publicul tău e în proces de formare într-un domeniu
• Factuală – în cazul în care ai o comunitate axată pe știri și noutăți
• Real-time – dacă organizezi evenimente de care comunitatea e interesată

Sigur, lista poate continua și poate fi declinată pe mai multe tipuri de conținut video, în funcție de nevoile și preferințele publicului tău.

 

Nu te îngrijora – oricare ar fi publicul tău, există un tip de conținut potrivit pentru acesta!

 

Ca să te convingi, aruncă un ochi pe YouTube, ca să vezi unele dintre cele mai nișate business-uri și conținutul pe care îl produc:

Bucharest Bike Traffic

 

Clean my space

 

Calm

 

Înainte să alegi tipul de conținut video pe care vrei să îl creezi, adresează-ți următoarele întrebări (dacă nu ai făcut-o deja):

Care e publicul meu țintă? Ce nevoi și ce interese are?
• Ce tip de conținut se potrivește cu brandul meu? Cum pot să-mi pun mai bine în evidență produsele sau serviciile pe care le ofer?
• Ce resurse pentru conținut video am la dispoziție? Pot învăța să creez conținut video mai complex sau e nevoie să mă limitez la video-uri simple?

Odată ce ți-ai trasat clar direcția, poți începe să planifici și să creezi conținutul. Hai să vedem care sunt cele mai populare genuri de video content pentru a-ți maximiza expunerea de brand.

Vlogging

Unul dintre cele mai populare tipuri de video content a luat naștere din difuzarea știrilor. Ulterior, s-a extins către zonele mai populare de entertainment, travel și fashion.

Astăzi, vlogging-ul ține foarte mult de transmiterea unor observații subiective, personale. De aceea, foarte mulți vloggeri împărtășesc opinii sau experiențe proprii, sau prezintă lucruri trecute prin filtrul propriei personalități.

Dacă ai un brand și îți dorești să creezi un vlog de companie, atunci trebuie să le dai privitorilor tăi aceeași senzație – că au acces, cumva, prin intermediul acestui conținut, în lumea ta și în culisele brandului.

 

Nu te gândi la un vlog de companie ca la un om care vorbește în fața unei camere de luat vederi.

 

Vlogging-ul pentru companii poate lua forme diverse – de la un concept creativ bine pus în scenă la teme alternative abordate în fiecare episod.

Fiecare dintre acestea pot dovedi versatilitatea brand-ului tău ori capacitatea ta de a-l pune într-o lumină diferită de fiecare dată.

Seria Inspiring Stories de la PIATRAONLINE combină un concept creativ tangențial cu identitatea companiei și interviurile online, într-un nou format de vlog de companie.

Entrepreneur reprezintă unul dintre cele mai bune exemple de vlog de companie, unde, publicul format din antreprenori poate găsi sfaturi avizate despre gestionarea unui business, strategii de creștere și insight-uri ale unor modele de afaceri de succes.

 

Interviul

Dacă până acum n-ai trăit pe vreo insulă pustie, e puțin probabil să nu fi urmărit cel puțin un interviu.

La bază, interviul este o tehnică sociologică ce trebuie să urmeze anumite reguli, însă, în mediul digital, acestea pot fi adaptate sau reformulate în funcție de cel care produce conținutul.

Iar în mediul online, interviurile pot fi mult mai atractive decât rudele mai îndepărtate, de la TV.

În strategia ta de conținut video, interviurile pot lua diferite forme – de la prezentarea membrilor companiei, la împărtășirea unor pevești de succes sau chiar sesiuni de Q&A pe diferite subiecte.

Oricare ar fi formatul ales, trebuie să ai în vedere cine și cum conduce interviul, lungimea acestuia și story line-ul, trecerile între subiecte, precum și set-up-ul în care are loc înregistrarea.

 

Webinarii

Un webinar reprezintă un training online susținut de regulă live, în fața unei audiențe.

Peste 60% din marketerii din sectorul B2B au organizat webinarii ca soluție pentru sporirea lead-urilor sau pentru menținerea interesului audienței vis-a-vis de brandul lor.

Cu puțină pregătire, o organizare riguroasă și o doză de creativitate, poți găzdui propriul tău webinar.

O să-ți împărtășesc câteva lucruri pe care eu le-am învățat atunci când organizam webinarii.

• Organizează-ți agenda din timp. Poate fi puțin intimidant să te afli online, în fața a câteva sute (sau poate mii) de perechi de ochi, așa că cel mai bine e să ai foarte clară în minte prezentarea pe care urmează să o ții.

• Adaugă multe call to action-uri. Se poate ca, în cazul unei prezentări live, să te ia „valul” și să uiți de scopul pentru care te afli acolo. Adaugă în prezentarea ta call to action-uri care să îi trimită pe cei care te urmăresc către produsele sau serviciile tale.

• Interacționează cu oamenii. Profită de faptul că te afli, live, față în față cu atâția oameni și întreabă-i tot ce vrei să ști despre ei – păstrând, desigur, subiectul în discuție.

 

Cursuri video

E-learning-ul este o modalitate extrem de populară de învățare la care apelează din ce în ce mai mulți oameni.

Deși statisticile există momentan doar la nivel global, și în România acest fenomen începe să ia amploare, unde am început să vedem din ce în ce mai multe cursuri și programe de training online.

Dacă brandul tău îi poate învăța pe oameni ceva util, atunci nu sta pe gânduri și începe să lucrezi la asta!

Există o mulțime de ghiduri online care te pot învăța bazele lansării unui curs, tot ce îți mai trebuie este know-how-ul și curajul de a lansa o asemenea inițiativă pentru brandul tău.

 

Evenimente live

Știm cu toții evenimentul anual Apple în care sunt lansate cele mai noi produse de gamă.

Lăsând la o parte anvergura evenimentului, hai să ne uităm la impactul pe care îl are. Se difuzează live pe Apple TV, YouTube, Facebook și IGTV. Asta da expunere, nu?

Sigur, nu orice brand se poate ridica la înălțimea Apple, însă ia exemplu de cum îți poți maximiza expunerea prin evenimentele contextuale.

Pregătești o lansare de produs sau serviciu? Transmite live.

Organizezi o conferință pentru angajați, iar lucrurile pe care ai de spus pot fi împărtășite cu publicul? Transmite live.

Vrei să interacționezi mai mult cu fanii brandului tău? Organizează o sesiunea de întrebări și răspunsuri și da, ai ghicit! Transmite-o live.

 

Platformele de conținut video

A crea video content nu e egal doar cu a seta un canal de YouTube și a încărca un videoclip.

Platformele de video content s-au diversificat foarte mult, atât ca număr, dar și ca funcționalități.

Hai să trecem împreună în revistă platformele pe care le ai la dispoziție atunci când creezi conținut.

 

YouTube

Este cel mai mare canal de conținut video, însă știai că se află pe locul doi, în topul motoarelor de căutare, după Google?

Optimizat în mod corect, conținutul video al brandului tău poate avea un potențial uriaș de a fi descoperit de către un public relevant.

Deși pare simplu la prima vedere, a fi prezent pe YouTube nu mai înseamnă doar setarea canalului și postarea din când în când a unor videclipuri.

Fiind totodată și un motor de căutare, conținutul postat aici va trebui suspus unei optimizări SEO într-o manieră asemănătoare conținutului de pe website-ul tău.

Pentru ca video content-ul pe care îl creezi să aibă succes pe YouTube, va trebui să gândești o strategie asemănătoare celei de content marketing obișnuite, unde să planifici, cu atenție, resursele și timpul investit în ele.

Când vine vorba de YouTube, videoclipurile sunt la fel de importante ca partea descrierile, titlurile, tag-urile și thumbnail-urile pe care le setezi, așa că nu le ignora!

YouTube Creators are un ghid foarte simpatic și util, așa că ia-ți puțin timp și parcurge-l înainte de a trece la treabă.

 

IGTV

IGTV e cea mai nouă platformă de video content lansată de Instagram și deci, numai bună de folosit acum, cât nu devine supra-saturată de conținut.

Cu o aplicație proprie și un nou mod de a filma – cel vertical – IGTV le permite utilizatorilor să încarce video content cu o durată de până la 60 de minute pe un „canal” propriu, unde oamenii îl pot vizualiza, comenta sau trimite mai departe, prietenilor.

IGTV e perfect pentru un începător într-ale conținutului video datorită platformei intuitive și extrem de populare. Dacă te afli în această situație, sfatul meu e să o folosești drept canal principal de comunicare, pentru că îți va ușura enorm munca.

În cazul în care ai o experiență anterioară în conținutul video ori ai deja creată o „bibliotecă” de conținut, poți folosi IGTV pentru a-ți promova platforma principală de comunicare, fie că vorbim despre YouTube, Facebook sau propriul tău website.

 

Website-ul brandului tău

Sper că ai reținut remarca de mai devreme referitoare la faptul că Google favorizează în căutări website-urile care au încorporate videoclipuri în paginile lor.

 

Cu alte cuvinte, cu cât încerci să integrezi mai bine conținutul video în site-ul tău, cu atât vor crește șansele de a fi descoperit în motoarele de căutare.

 

Dacă, însă, nu ești interesat de crearea de conținut video pe termen lung, te poți folosi doar de o serie de embed-uri video ca una dintre soluțiile la optimizarea pentru SEO.

Includerea unor videoclipuri în postările tale de blog poate să-ți aducă numeroase beneficii.

Studiile au dovedit că articolele ce conțin videoclipuri au cu până la 50% mai multe șanse de a fi citite, pentru că le oferă oamenilor alternativa între de a citi sau de a privi conținutul respectiv.

 

Sigur – cele trei platforme alese de mine mai sus nu sunt singurele existente și nici nu e musai să te limitezi la ele.

Cu toate acestea, orice ai alege, sfatul meu este să te concentrezi pe o singură platformă principală de video content, iar pentru celelalte să alegi doar cut-uri sau preview-uri relevante care să te ajute în promovarea.

Și că tot a venit vorba…

 

Promovarea conținutului

La fel ca în cazul oricărui tip de content, și în cazul video content-ului, strategia ta ar trebui să se concentreze în proporție de 20% pe creare și 80% pe promovarea lui.

Probabil voi spune asta oricând voi avea ocazia. În cazul în care nu ești un influencer sau un entertainer – care trebuie să vină mereu cu lucruri noi pentru a menține interesul publicului – în cazul brandurilor, mai puțin conținut de calitate este întotdeauna soluția.

Pentru că am dedicat un întreg episod de podcast conținutului și promovării acestuia, hai să vedem acum, specific, ce poți face pentru a favoriza vizionările videoclipurilor tale.

 


Tune in dacă vrei să asculți subiectul în podcastul Porția de Digital!


 

Sfatul #1. Publică întotdeauna videoclipurile nativ în platforme

 

Înainte de a le promova, asigură-te că ai video-urile încărcate în mod nativ în platformele alese.

Poate părea un sfat de clasa întâi, însă este unul dintre punctele de pornire prin care poți vedea cu adevărat rezultatele promovării.

Gândește-te că postezi un link de YouTube pe pagina de Facebook a brandului tău și apoi îl promovezi printr-un Boosted Post.

Rezultatele vor fi alterate, iar tu nu vei mai putea distinge vizualizările organice din YouTube de cele venite din promovare – asta pe lângă cifrele diferite pe care ți le va arăta Facebook.

 

Sfatul #2. Optimizează-ți conținutul video pentru SEO

 

Faptul că Google favorizează conținutul video în căutări, nu înseamnă că poți face pur și simplu content, iar acesta va fi descoperit pur și simplu de către public.

Va fi nevoie de un minimum de efort pentru partea de optimizare. SEO nu e doar despre ceea ce caută oamenii, ci și despre a-ți face conținutul mai ușor de descoperit. Iată cum.

  • Fă un video keyword research. Încorporează rezultatele obținute în headline-ul, descrierea și tag-urile video-urilor pe care le creezi pentru a-i spori șansele de a fi descoperit.
  • Stimulează engagementul. Brandul tău trebuie să le ofere oamenilor sfaturi interesante sau informații utile, care să-i țină interesați până la final. Inserează câteva call to action-uri care să îți asigure o reacție din partea privitorilor, nu doar vizualizări.
  • Inserează elemente interactive. Dacă ai ceva cunoștințe de editare video, inserează elemente care să anime videoclipurile – pop-up-uri, întrebări, supere și tot felul de mici „trucuri” de montaj care să sporească rata de vizualizare a videoclipurilor tale.
  • Nu uita de subtitrări. Majoritatea videoclipurilor sunt vizionate cu sunetul dezactivat, așa că oamenii au nevoie să vadă despre ce este vorba înainte de a-și pierde interesul.

 

Sfatul #3. Investește bugete de promovare în Social Media

 

Advertising-ul în Social Media este extrem de eficient pentru brandurile cu bugete mici și are, de regulă, rate foarte bune de conversie.

Alocă-ți un buget pentru platforma principală pe care o alegi pentru video content și începe să te joci cu el.

Spre exemplu, pe Facebook, poți începe de la bază, prin crearea unor campanii de video views pentru content-ul abia postat.

Poți merge chiar mai departe cu integrarea conținutului tău video în strategia de digital, folosindu-l pentru a retargeta oamenii care au intrat pe site sau care au vizualizat anumite postări ale brandului tău.

De asemenea, poți folosi video content-ul pentru a spori numărul de lead-uri. Considerat un tip foarte personal de conținut, acesta are avantajul de a-i convinge mult mai bine și mai rapid pe oameni de calitățile unui produs sau serviciu.

 

Conținutul video în online marketing

Optimizarea pentru mobil & Social Media

Un alt sfat de clasa întâi pe care majoritatea oamenilor îl ignoră cu desăvârșire este optimizarea conținutului video pentru diferite device-uri și platforme sociale.

Oamenii nu au foarte multă răbdare atunci când scrollează pe net pentru a aștepta să se încarce video-ul tău sau pentru a se chinui să se uite la detaliile dintr-un video pe un dispozitiv mobil.

Fiecare platformă încurajează sau chiar solicită anumite formate și dimensiuni pentru videoclipuri – fără să ții cont de aceste specificații, vei fi dezamăgit să afli că nu îți poți promova conținutul.

 

Repetiția e mama învățăturii

Oricât de oldschool ar suna asta, știi și tu cel mai bine că, pentru a ajunge să stăpânești ceva, va fi nevoie să repeți acel ceva până îți iese.

Conținutul video nu face excepție – cu cât devii mai confortabil cu camera de luat vederi sau cu camera smartphone-ului tău, cu atât cresc șansele ca videoclipurile pe care le filmezi să fie mai reușite.

Nu te aștepta să-ți iasă niște capodopere de la început și nici ca strategia ta de content marketing să explodeze datorită conținutului video.

Perseverează, fii creativ și învață din greșelile pe care le faci – pentru că da, la început va fi vorba și de greșeli.

 

Evaluează și evoluează

Nu lăsa nimic netestat – dacă ai o idee de videoclip pentru brandul tău – pune-o în practică! Până la urmă, testarea unor lucruri noi n-a făcut rău nimănui.

Nu lăsa nimic nici neevaluat – găsește indicatori de performanță relevanți pentru videoclipurile pe care le creezi și folosește-te de ele pentru a-ți măsura evoluția.

Nu-i nimic dacă n-au ieșit din prima sau dacă cifrele nu-s tocmai prietenoase.

Dă-ți timp să vezi în ce direcție mergi. Nu poți trage concluzii radicale după o lună de la integrarea strategiei de conținut video în afacerea ta. Lucrurile nu merg chiar așa în digital.

In schimb, insistă dacă crezi în ideea ta, sau reorientează-te, dacă feeling-ul îți spune că nu e potrivită.

Până la urmă, nu poți persista în ceva ce nu îți aduce rezultate.

 

Concluzii

O strategie de digital e până la urmă ca o hartă, iar partea de conținut e doar unul dintre drumurile care te pot duce mai aproape de rezultatul dorit – acela de a-ți crește brandul.

Ca să folosesc un clișeu – bucură-te de călătorie și fii deschis la noi aventuri.

Nu te aștepta totuși la scurtături. De multe ori, sunt drumuri pe care le-au încercat deja prea mulți și care, la un moment dat se înfundă.

Vrei ca până la urmă, brandul tău să deschidă noi drumuri oamenilor, nu să-i poarte pe poteci pe care merge toată lumea, nu?

 

Ți-a plăcut ce ai citit și vrei să afli mai multe? În ultimii 5 ani am lucrat doar cu branduri de top pentru care am aplicat strategii eficiente de marketing online. Vrei să știi cum poți face și tu asta?

Rezervă o ședință de consultanță!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *