Vei citi articolul in: 14 minute

 

Un expert în SEO intră într-un bar, bistro, braserie, bufet, cafenea, restaurant, loc pentru petrecere… Ați înțeles ideea 😊

Google face parte din viața noastră, fie că e vorba despre afișarea propriului nostru business  în căutările celorlalți sau a despre afișarea celor mai potrivite rezultate la căutările noastre.

Însă, v-ați întrebat vreodată cum anume decide Google ce conținut să-ți afișeze de fiecare dată când cauți ceva?

 

Pe scurt? Cu ajutorul SEO.

 

Pentru asta, ai nevoie de o foarte bună înțelegere asupra propriului brand și, totodată, a categoriilor de oameni în jurul cărora dorești să-ți construiești comunitatea.

Dar hai să începem cu începutul.


Conținut

Ce este SEO
De ce e SEO important
Poți face singur SEO?
Bazele optimizării pentru motoarele de căutare
Cum să găsești cuvintele cheie
Cum să faci optimizări SEO
Top greșeli de evitat
Concluzii


 

Ce este SEO

SEO reprezintă abrevierea de la Search Engine Optimization și reprezintă procesul de a îmbunătăți afișarea în rezultatele organice din Google.

Este, pe scurt, modul în care un website semnalează către Google: „hey, conținutul pe care îl am este valoros și bine scris!”

Google nu va afișa niciodată în primele rezultate site-uri slabe ori content calitativ scăzut, altfel și-ar pierde reputația de cel mai bun motor de căutare.

De aceea, pentru Google e important să-i scoată în față pe cei mai buni dintre cei buni, așa că jobul tău va fi să-i arăți că ești cei mai buni dintre cei buni.

Poți face acest lucru optimizându-ți site-ul din punct de vedere SEO, dovedind astfel la nivelul motoarelor de căutare că ceea ce ai creat din punct de vedere al conținutului este demn de citit.

 

Cât de complicat e SEO

Istoria SEO datează din anii 90, atunci când au apărut și primele motoare de căutare, iar astăzi este o strategie esențială de marketing și a reunit în jurul său o adevărată industrie.

Dacă vrei să înveți SEO, trebuie să știi că necesită o muncă ce este atât tehnică, dar și creativă. Există foarte multe tehnici care au același obiectiv, însă, focusul central va fi întotdeauna același: de a te număra printre primele rezultate organice din căutări.

Însă nu te speria! SEO nu este atât de complicat precum crezi. Sigur, există strategii complexe de SEO, însă, există principii de bază pe care le poți stăpâni și tu!

Azi o să trecem împreună prin bazele SEO.

Mai exact, vom vorbi despre acțiuni ușor de implementat care te vor ajuta să optimizezi website-ul afacerii tale, chiar dacă știi puține sau nimic despre acest tool.

 

De ce este SEO important

Pe scurt, pentru că traficul site-ului tău reprezintă sursa de viață a business-ului tău.

Oamenii folosesc motoarele de căutare pentru a descoperi lucrurile care îi interesează. Și, bănuiesc că îți dorești ca afacerea ta să fie printre lucrurile care îi interesează. Așa că, fie că vinzi produse, servicii, ai un brand personal sau un blog, pentru a fi descoperit trebuie să fii optimizat din punct de vedere SEO.

Fără trafic, nu poți avea clienți și, fără clienți nu există profit. Sigur, poți obține trafic cu ajutorul Social Media sau e-mail marketing-ului și acestea trebuie să se regăsească în mod obligatoriu pe lista ta, însă, odată de ai optimizat site-ul din punct de vedere SEO, poți beneficia de trafic constant chiar și ani de-a rândul!

Să spunem că plănuiești o campanie mare în Social Media, însă, din motive obiective, nu poți da startul acelei campanii, nu poți implementa ceea ce ai pregătit. Dacă te-ai bazat pe acea campanie pentru a-ți genera 100% din traficul de pe site, atunci, ghinion.

Pe de altă parte, dacă business-ul tău are mai multe surse de trafic, unele dintre ele obținute fără foarte mare efort, atunci te poți baza în perioada respectivă în continuare pe vizite și clienți.

 

Dacă îți poți face contentul să apară în topul rezultatelor de căutare pe Google, atunci te pot asigura că vei beneficia de o sursă sigură de trafic!

 

Poți face singur SEO?

Cu siguranță! În primă fază, cel puțin, nu e nevoie să plătești un expert pentru a face optimizările de care site-ul tău are nevoie.

Le poți face chiar tu, dacă ai timpul și răbdarea necesare. Poți pune singur bazele unei strategii SEO care nu va fi nici complicată și nu-ți va da nici dureri de cap, te asigur.

Cu ajutorul acestui ghid, vom pune împreună fundația unui SEO de succes pentru website-ul tău. Iar dacă te consideri deja un expert în SEO, poți citi aici strategii mai avansate despre cum îți poți optimiza site-ul.

 

Bazele SEO

Iată ceva ce ți s-ar putea părea ușor derutant. Poate cunoști pe cineva care nu se pricepe deloc la SEO și, cu toate acestea, din întâmplare, site-ul său apare în topul rezultatelor pe Google pentru un anumit cuvânt cheie.

Asta pentru că majoritatea oamenilor își fac optimizarea SEO într-un mod total întâmplător.

Poți apărea în topul anumitor rezultate din Google chiar și dacă nu te concentrezi foarte mult pe conținut și, din întâmplare, ai folosit anumite cuvinte cheie într-un mod clar și concis.

Nu lăsa acest succes întâmplător să te deruteze. SEO e important tocmai pentru că, pe cât de greu este să apari în rezultatele pentru anumite cuvinte cheie, pe atât de dificil va fi să apari din senin în topul rezultatelor din Google.

 

Ce sunt cuvintele cheie

Cuvintele cheie sunt acele cuvinte sau sintagme după care oamenii îți vor căuta conținutul.

Mai exact, dacă ai un business cu produse pentru slăbit, întreabă-te ce anume vor căuta oamenii astfel încât să poată ajunge mai ușor la ceea ce îi interesează.

Iată câteva exemple de cuvinte cheie pe care oamenii le pot folosi în căutări:

 • “Ciocolată”
 • “Ciocolată neagră”
 • “Ciocolată de casă”
 • “Cum să faci ciocolată”
 • “Ciocolată săracă în calorii”

 

Și lista poate continua.

Acestea sunt exemple de sintagme pe care să le incluzi în conținutul pe care îl creezi. Pe cât de fancy ar suna expresii ca „dulciuri fondante” sau „praline”, pot să nu reprezinte ceea ce publicul tău caută.

În schimb, este posibil ca aceste persoane să recurgă la cuvinte simple, precum cele menționate mai sus. În timp ce cuvântul „ciocolată” va reprezenta cuvântul-cheie principal, nu ar trebui să ignori nici altele sintagme derivate din acesta.

Iată cum ar putea arăta un exemplu de paragraf dintr-un articol de blog despre produse pentru slăbit:

Ciocolata de casă este unul dintre cele mai bune deserturi pe care le puteți prepara singuri, într-un mod simplu și rapid. Ai nevoie de doar câteva ingrediente pentru a face cea mai bună ciocolată de casă cu care să-ți surprinzi prietenii sau persoana iubită. Preferi ciocolata neagră ori ciocolata cu lapte este preferata ta dintotdeauna? Oricare ar fi alegerea ta „dulce”, cu ajutorul rețetei de astăzi vei reuși să prepari cea mai delicioasă ciocolată! Pregătiți?  

Din exemplul de mai sus vei putea observa că am folosit cuvântul cheie de mai multe ori în paragraf, însă într-o manieră naturală, fără a îmbâcsi textul și fără a îngreuna citirea.

 

Cum găsești cuvintele cheie

Poți găsi cuvintele cheie potrivite afacerii tale în două moduri: 1. Gândindu-te singur la ele sau 2. Folosing Google Keyword Planner.

Dacă nu ești foarte familiar cu toată ideea de a face SEO, poți apela cu încredere la prima variantă. Întreabă-te ce cuvinte sau sintagme ar putea oamenii folosi în mod realist pentru a ajunge la produsele sau serviciile tale. Acele expresii îți vor folosi drept cuvinte cheie.

Dacă dorești să faci însă totul ca la carte și nu te temi să înveți să folosești un tool nou, atunci îți recomand Google Keyword Planner.

Pur și simplu, introduci cuvântul sau expresia care definește nucleul afacerii tale și voilà! – obții o serie de expresii sau fraze derivate din acesta.

Poți filtra rezultatele în funcție de locație, limbă, competiția pentru acel keyword sau alți indicatori.

Totodată, poți downloada un raport cu idei de cuvinte cheie bazate pe căutarea făcută în acest tool.

O să te las să te joci puțin cu acest instrument super util atunci când vine vorba despre SEO și o să te las să arunci o privire pe cuvintele-cheie generate pe baza exemplului de mai sus, al produselor pentru slăbit.

În coloana „Average monthly searches” poți vedea care este volumul lunar al căutărilor pentru cuvântul cheie respectiv. Poți selecta orice cuvânt cheie din rezultate și îl poți adăuga într-un Ad Group Plan pe care să îl folosești mai târziu, în strategia ta SEO.

 

Aglomerarea cuvintelor cheie

Au existat cazuri, în trecut – și sper că au rămas acolo – când oamenii încercau să păcălească crawlerele Google printr-o aglomerare a cuvintelor chei. Această „tehnică” presupune adăugarea într-un mod nenatural a cât mai multor cuvinte cheie în conținutul de website.

Ceea ce ar putea să arate cam așa:

Cine nu iubește ciocolata? Însă cea mai bună ciocolată e ciocolata de casă. Dacă vrei să faci ciocolată delicioasă, îți propun rețeta mea de ciocolată învățată de la mama. Ți-e poftă de ciocolată?. Poți încerca să faci acasă toate sortimentele de ciocolată pe care ți le dorești folosind ingrediente simple și la îndemână. Va fi cea mai bună ciocolată pe care ai gustat-o vreodată!

Chiar dacă această „tactică” s-ar putea să ți se pară atractivă dacă ești începător într-ale SEO, crawlerele motoarelor de căutare sunt de regulă suficient de smart pentru a repera aglomerarea de cuvinte cheie și de a nu o lua în seamă.

Un sfat?

 

Atunci când scrii conținut, scrie pentru oameni reali, nu pentru SEO. Dacă textul tău e dificil de citit din cauza prea multor cuvinte cheie, atunci crawlerele îl vor indexa ca atare.

 

Pe scurt: fii autentic și folosește cuvintele cheie acolo unde se potrivesc în mod firesc în conținutul tău.

 

Long-tail keywords vs. short-tail keywords 

Există două tipuri de cuvinte cheie: long-tail și short-tail. Primele constau în sintagme de tipul „cum să fac ciocolată acasă”, pe când a doua categorie reprezintă cuvinte singulare precum „ciocolată”.

 

Vei apărea în căutări mai întâi pentru expresii sau sintagme și abia apoi pentru cuvinte singulare, în jurul cărora există mai multă competiție.

 

Spre exemplu, dacă vei căuta pe Google „ciocolată”, prima pagină de rezultate va conține articole foarte generale, precum și rezultate locale de ciocolaterii din orașul tău.

Pe de altă parte, dacă vei căuta pe Google „cum să faci ciocolată de casă”, rezultatele vor consta în articole specifice, care te învață să-ți prepari singur acest desert.

Acesta este motivul pentru care folosirea doar a unui singur cuvânt cheie, precum „ciocolată” nu te va ajuta.

Pe lângă cuvintele cheie scurte după care oamenii fac căutări, cuvintele cheie de tipul expresiilor sau sintagmelor sunt absolut necesare pentru a-ți face conținutul vizibil.

 

Cum să faci SEO

Acum că ai înțeles mai bine ce înseamnă și cum funcționează SEO, hai să vedem cum optimizezi o postare de pe pagina de blog a brandului tău. Aceleași principii se aplică și pentru orice pagină de pe site-ul tău, în caz că îți dorești să le optimizezi pe toate.

 

Titlurile

Titlurile fac conținutul mai ușor de citit și au un rol estetic în articolele de blog. Fiecare articol sau pagină de pe site-ul tău are nevoie de titluri și subtitluri, în special cele care depășesc câteva sute de cuvinte.

În editorul de text al CMS-ului tău, subtitlurile pot fi setate cu ajutorul heading-urilor. De regulă, subtitlurile sunt etichetate drept H1, H2, H3 etc. Cu cât cifra scade, cu atât dimensiunea subtitlului se micșorează.

În articolul acesta, de pildă, „Cum să faci SEO” este un subtitlu H2, care le indică motoarelor de căutare că tot conținutul care urmează este dedicat subiectului respectiv.

De asemenea, e important să incluzi cuvintele cheie în titlu și subtitluri. Revenind la articolul despre ciocolata de casă, iată care ar fi abordarea corectă din punct de vedere SEO:

 • H1: Cum să faci ciocolată de casă
 • H2: Ingrediente necesare
 • H2: Mod de preparare
 • H3: Sfaturi utile atunci când prepari ciocolată de casă

 

Atunci când setezi titluri pentru articolele de blog, asigură-te din nou că le scrii pentru a fi citite de oameni, nu de crawlere. În H1 ai nevoie cu siguranță de un keyword, dar apoi, depinde de ușurința cu care poate fi citit textul dacă vor fi adăugate cuvinte cheie sau nu.

Asigură-te că titlurile tale au sub 65 de caractere. Titlurile mai lungi de atât vor fi scurtate de către motoarele de căutare și astfel, va deveni greu de indexat în categoria din care face parte articolul respectiv.

Articolul tău va fi limitat la ceva de tipul: „Cum să faci ușor, rapid și delicios…. la tine acasă”, iar cuvintele cheie de care ai atâta nevoie vor fi practic ascunse în întregime.

 

Link-urile

Motoarele de căutare vor vedea articolele tale de blog ca fiind utile dacă în acestea se regăsesc link-uri și către alte pagini. Link-urile pot redirecționa fie tot către paginile tale, sau către surse externe.

Poate ți se va părea contraintuitiv să direcționezi trafic de pe site-ul tău pe alte site-uri, însă, din punct de vedere SEO înseamnă că acel tip de conținut este credibil și bine consolidat.

 

Link-urile externe

Aceste link-uri te pot ajuta să-ți construiești credibilitatea, dar și traficul în câteva moduri importante:

• Din perspectiva vizitatorului, link-urile externe le arată oamenilor că ți-ai făcut bine temele înainte, că stăpânești domeniul și cunoști și poți recomanda alte surse cu expertiză din aria ta. În ceea ce mă privește, atunci când scriu un articol despre o anumită temă, fac întotdeauna research și încerc să caut cât mai multe perspective asupra subiectului respectiv, înainte de a trece la treabă. Pentru anumite idei sau strategii citez întotdeauna sursa originală, pentru a-mi oferi mie însămi credibilitate și pentru a nu plagia.

• Din perspectivă SEO, direcționarea către site-uri cu autoritate ridicată semnalează motoarelor de căutare că articolul tău este similar altora de pe site-uri foarte bine cotate. Cu amendamentul de a nu abuza de această tactică, te poți folosi de ea atunci când conținutul tău este complementar cu al site-urilor către care îi redirecționezi pe oameni. Îți poți alege câteva site-uri a căror autoritate este ridicată în domeniul tău și le poți folosi drept surse de referință atunci când ai ocazia.

• Din perspectivă de marketing, o tehnică foarte abordată este să te adresezi în mod direct autorilor articolelor sau site-urilor către care direcționezi. În cel mai bun caz, aceștia îți pot share-ui postarea respectivă sau, și mai bine, pot direcționa publicul la rândul lor către tine, oferindu-ți și mai multă credibilitate în cadrul motoarelor de căutare.

Să luăm din nou exemplul articolului despre ciocolată.

Dacă ar fi să direcționăm oamenii către alte surse legate de acesta, atunci, printre ele s-ar număra:

 • Un articol despre beneficiile consumului moderat de ciocolată
 • Un magazin online de unde poți cumpăra toppinguri pentru ciocolata de casă
 • Un site cu tacâmuri sau veselă pentru deserturi
  și lista poate continua.

 

Link-urile interne

Link-urile interne le ușurează vizitatorilor experiența pe site-ul tău și îi ajută să găsească mai mult conținut relevant pentru ei, în același timp păstrând bounce rate-ul scăzut.

De asemenea, link-urile interne ajută din punct de vedere SEO și celelalte pagini de pe site-ul tău și creează opțiuni multiple de explorare a conținutului pentru oamenii care au ajuns la tine.

Cu cât le oferi mai multe oportunități de a rămâne la tine pe site, cu atât mai mult timp vor petrece alături de tine.

Întorcându-ne din nou la exemplul cu articolul despre ciocolata de casă, dacă ar fi să redirecționezi oamenii mai departe, pe site-ul tău, câteva teme ce ar avea legătură cu subiectul articolului ar putea fi:

 • Limonada făcută în casă 
 • Deserturi pe bază de cacao
 • Cum să introduci ciocolata într-o dietă sănătoasă

 

Meta-descrierea 

Meta descrierea reprezintă fraza de sub titlul articolului tău din Google și arată cam așa:

Chiar dacă meta descrierea nu influențează în mod direct ranking-ul în motoarele de căutare, poate crește cu mult probabilitatea ca oamenii să aleagă să intre pe acel link și nu pe altul.
Dacă meta descrierea ta include de asemenea cuvântul sau fraza pe care oamenii o introduc în căutare, ea va fi de asemenea evidențiată în pagina de rezultate.
În redactarea meta descrierii, nu e musai să te concentrezi pe cuvintele cheie. În schimb, trebuie să-ți dai silința ca aceasta să reprezinte o descriere cât mai concisă și  mai ademenitoare pentru contentul redactat.
Iată un exemplu de meta-descriere potrivită pentru articolul despre ciocolată:

Învață cum să prepari cea mai bună ciocolată de casă. De la ingredientele necesare și până la pașii de preparare, vei învăța tot ce trebuie să știi pentru cea mai delicioasă ciocolată pe care ai gustat-o vreodată.

Imaginile

Motoarele de căutare nu pot vedea în mod propriu-zis imaginile pe care le incluzi în articole așa că va trebui să le oferi o denumire corespunzătoare în care să detaliezi de asemenea cum se integrează în articolul sau pagina ta de site.

Cel mai ușor mod prin care poți face acest lucru este cu ajutorul titlurilor imaginilor. Atunci când creezi o imagine în Photoshop pentru site-ul tău sau o salvezi dintr-o bancă plătită de imagini, nu păstra un nume de tipul „imagine_322”, ci în schimb, redenumește-o pentru a exprima ceea ce reprezintă.

Imaginea se poate numi „ciocolată de casă cu alune” sau „ingrediente pentru ciocolată de casă”.

În acest fel, atunci când motoarele de căutare vor face indexarea paginii tale, vor identifica imaginile ca parte a conținutului tău și le vor putea cataloga cu ușurință.

De asemenea, în modulul din CMS-ul tău poți face setări și mai avansate cu privire la denumirile imaginilor tale. În acest fel, poți fi și mai descriptiv atunci când vine vorba despre imaginile folosite.

 

Top greșeli SEO de evitat

Ca începător în orice domeniu, greșelile sunt inevitabile. Hai să vedem care sunt cele mai comune greșeli pe care le poți face în acest punct, acum că ai deja bazele SEO pentru a-ți optimiza site-ul.

 

Neglijezi importanța conținutului

Aceasta este una dintre cele mai comune greșeli pe care începătorii în SEO – și nu numai – le fac.

Concentrându-te prea mult pe partea de optimizare, e posibil să pui pe plan secund conținutul pe care îl creezi. Doar că aici e secretul – partea de SEO și cea de conținut sunt inseparabile.

 

Nu poți avea un site optimizat fără un conținut de calitate, iar un conținut de calitate devine inutil dacă nu este optimizat în mod corespunzător.

 

Te concentrezi pe cuvintele cheie greșite

Cuvintele cheie reprezintă unul dintre factorii principali în indexarea cât mai bună în motoarele de căutare.

De aceea, e important să te axezi pe acele cuvinte cheie care au potențialul să-ți aducă brandul cât mai sus în căutări. Majoritatea celor aflați la început în SEO pot deveni puțin confuzi cu privire la cuvintele cheie cele mai bune pentru brandul lor vs. cuvinte cheie ce îi pot ajuta în rezultatele din căutări.

 

Aglomerezi cuvinte cheie în conținut

Îți povesteam mai devreme că, la început, ți s-ar putea părea o idee bună să aglomerezi foarte multe cuvinte cheie în conținutul tău de brand, sperând la rezultate rapide.

Aceasta este, însă, o greșeală ce dovedește lipsa de profesionalism și de interes pentru publicul tău, care va considera conținutul astfel redactat drept o jignire la adresa timpului pe care îl petrec pe pagina ta.

 

Folosești imagini irelevante

Imaginile reprezintă și ele conținut care, dacă nu este selectat cu atenție, se va întoarce împotriva ta în termeni de SEO.

Există o regulă de aur care spune să nu folosești fotografii care nu îți aparțin. De asemenea, o altă regulă de care trebuie să ții cont este ca imaginile folosite să fie de calitate bună și complementare cu textul în care sunt inserate.

Ține cont că aceste imagini vor influența cititorii paginii respective iar în cazul nu respectă regulile de mai sus, îți va trage în jos conținutul.

 

Nu publici în mod constant conținut

Pentru că SEO ține atât de optimizare, cât și de conținut, nu uita să-ți setezi singur deadline-uri și să publici constant content pentru a rămâne în preferințele publicului tău.

 

Concluzii

Unul dintre cele mai „frustrante” lucruri atunci când vine vorba despre SEO timpul pe care acesta îl necesită. Chiar dacă implementezi astăzi toate acțiunile de mai sus, postarea ta poate să ajungă mâine pe pagina 28 în rezultatele din Google.

E nevoie să lași timp crawlerelor să-ți indexeze în mod corespunzător conținutul și, în paralel, să te asiguri că publici în continuare conținut perfect optimizat. Însă optimizarea pe pagină nu este singurul lucru pe care algoritmii îl iau în considerare.

În indexarea paginii se va ține cont de timpul pe care oamenii îl petrec pe site-ul tău, cât de repede se încarcă pagina respectivă și câți oameni share-uiesc sau direcționează către pagina ta.

Toți factorii de mai sus pot să-ți influențeze într-un mod pozitiv sau negativ ranking-ul site-ului tău. Însă nu te speria. Cu toții am început de „jos” atunci când vine vorba despre SEO și majoritatea celor care investesc timp și efort în optimizări au învățat multe lucruri pe parcurs.

Există o mulțime de publicații online de specialitate care îți vor arăta cele mai noi trenduri și practici în materie de SEO și, de asemenea, consultanți care îți pot face un audit SEO și sugera o serie de îmbunătățiri care te vor ajuta să ajungi mai sus în topul rezultatelor.

Tot ce trebuie să faci este să fii dispus să înveți!

 

Ți-a plăcut ce ai citit și vrei să afli mai multe? În ultimii 5 ani am lucrat doar cu branduri de top pentru care am aplicat strategii eficiente de marketing online. Vrei să știi cum poți face și tu asta?

Rezervă o ședință de consultanță!

2 thoughts on “Ghid SEO pentru începători

 1. Catalina

  Wow! Ce articol interesant!
  Multumesc, Evelina pentru informatiile pretioase! 🙂

  • Evelina

   Mulțumesc, Cătălina!
   Mă bucur mult că ai găsit util articolul. Mult spor în toate!
   Hugs 😊

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *