Vei citi articolul in: 14 minute

 

Una dintre cele mai comune întrebări pe care le primesc este: “cum pot avea un brand personal?”

Sau “cum fac ca lumea să afle despre mine și ceea ce fac?”

Ca în cazul oricărui domeniu, nu există un răspuns standard, un one size fits all când vine vorba despre personal branding. Însă, m-am gândit să le ofer celor care își doresc acest lucru de la cariera lor câteva repere importante și sfaturi practice.

Așadar,

 

Cum îți creezi un brand personal în mediul online?

 


Conținut

Definește-ți brandul
Fă-ți un website
Fii prezent pe Social Media
Arată că stăpânești domeniul
Fă networking
Învață constant


 

Definește-ți brandul

Cea mai importantă întrebare pe care trebuie să ți-o adresezi înainte de a porni la drum este: ce fac și de ce le-ar păsa celorlalți despre asta?

Poate că la prima vedere sună foarte imperativ și poate că nici nu știi deocamdată răspunsul.

Însă, a-ți construi un brand personal trebuie să constea în mai mult decât propriul ego și dorința de a deveni cunoscut.

Un brand personal trebuie să fie despre a avea ceva de spus într-un domeniu, despre pasiune și ocazia de a le arăta oamenilor ceva la care ești bun, dar și despre a găsi noi oportunități de dezvoltare la nivel profesional.

Dar, hai să vedem înainte de asta, ce înseamnă mai exact un brand personal. Brandul sau marca personală presupune o combinație unică de calități, cunoștințe și experiență a unei persoane, care, alăturate profesiei sau pasiunii sale pot fi promovate ca brand.

Sună complicat?

 

 

Brandul personal înseamnă cine ești la nivel declarativ și cum acest lucru poate influența alte persoane.

 

 

 Un brand poate fi orice…

Din păcate, suntem obișnuiți să ne raportăm la branduri în termenii unor companii puternice și arhicunoscute, precum Apple, Amazon sau Asos.

Un brand poate fi o persoană în aceeași măsură în care poate fi o companie.

Să ne gândim la Seth Godin, celebrul marketer care a ajuns o autoritate în domeniu prin intermediul brandului personal. Sau la bloggeri ale căror nume sunt astăzi branduri extrem de puternice.

În zilele noastre, e destul de comun ca o persoană să fie un brand. Și, mai mult, e o practică din ce în ce mai întâlnită să-ți promovezi cariera ori pasiunea și să o transformi în brand.

 

…dar nu oricine poate fi un brand

Un brand personal nu e pentru oricine, la fel cum nici blogging-ul sau antreprenoriatul nu este pentru oricine. De ce spun acest lucru?

Pentru că în momentul în care îți dorești să-ți creezi o marcă personală, trebuie să știi că vine „la pachet” cu lucruri care e posibil să te incomodeze: timp alocat, obligații, expunere în fața publicului și faptul că oamenii vor avea anumite așteptări de la tine.

Dacă nu ești confortabil cu anumite aspecte, e posibil să întâmpini dificultăți în a-ți construi un brand, însă, la fel de posibil este să exersezi aceste lucruri și să te obișnuiești cu ele dacă ai cu adevărat determinarea necesară.

 


Tune in dacă vrei să asculți subiectul în podcastul Porția de Digital!


Cine ești?

Brandul personal trebuie să reflecte cunoștințele și pasiunea sau talentul pe care le ai.

Spre deosebire de o companie, în cazul mărcii personale, numele tău devine brandul, fața se transformă în logo și vocea ta, ceea ce ai de spus devin sloganul care pot atrage potențiali clienți.

Sigur că cele de mai sus au un sens meteforic, dar în momentul în care ești decis să-ți construiești o marcă personală, ai de lucrat la aceleași lucruri ca o companie – imagine, slogan, poziționare.

Având aceste atribute ca puncte de pornire, îți poți dezvolta mai departe asset-urile de brand, adică serviciile pe care le oferi – dar ajungem acolo imediat.

Mulți oameni care visează să dețină un brand personal, ajung într-un impas atunci când e vorba de a se poziționa într-o piață din ce în ce mai abundentă în branduri personale.

Iată câteva direcții care să te ajute în poziționarea brandului tău:

• Găsește-ți o nișă. Oricât de intuitiv ar părea acest lucru, e important să știi că nimănui nu-i plac oamenii buni la toate. Nu poți fi și autor de bestselleruri și marketer profesionist, iar în timpul liber să oferi sfaturi de parenting. Alege-ți un subiect și păstrează-l. În caz contrar, oamenilor le va fi foarte greu să creadă în consistența brandului tău personal.

• Nu e ok să fake it till you make it. Autenticitatea e una dintre cele mai apreciate valori ale generației noastre, deci străduiește-te să o respecți. Copiindu-i pe ceilalți nu-ți va aduce succesul. Îți va aduce, cel mult lecții învățate și frustrarea de a nu reuși prin propriile forțe. Fii ceea ce ești și găsește publicul care să te aprecieze pentru asta.

• Caută să le oferi oamenilor ceva de valoare – fie că vorbim despre sfaturi în domeniul în care ai experiență, fie idei creative care au legătură cu pasiunea ta. Un sfat foarte important când vine vorba de personal branding este să nu te gândești doar la tine în acest proces, ci să ai publicul în minte întotdeauna.

• Distinge-te de mulțime. Atunci când am ales să-mi construiesc un brand personal în marketing, am pornit la drum cu ideea de a le oferi oamenilor cât mai mult know-how gratuit. În timp ce majoritatea consultanților din jurul meu și-au setat fee-uri pentru orice ținea de brandul lor personal, alegerea mea a fost să împărtășesc cu audiența mea o serie de cunoștințe gratuite, înainte să încep să o taxez doar pentru că îmi adresează o întrebare.

• Respectă-ți pasiunea pentru că, la urma urmei, din ea trebuie să ia naștere brandul personal. Există (și vor exista) cazuri de persoane care au muncit la brandul personal fără să ia în considerare pasiunea lor. Au ajuns să-și cultive marca proprie în contradicție cu pasiunea lor, considerând fiecare zi un efort și o neplăcere. Nu fi ca ei.

Acum, că ai câteva puncte de pornire pentru poziționarea mărcii tale personale, probabil te vei întreba care este pasul următor – cum ajungi la oamenii interesați de ceea ce ai de spus și cum îți duci mesajul mai departe.

 

Fă-ți un website

Probabil te întrebi de ce primești un sfat atât de basic într-un subiect atât de complicat ca personal branding-ul.

Ei bine, vei fi surprins să afli cât de multe persoane aspiră la propria marcă personală fără să ia în considerare un lucru atât de simplu ca un site de prezentare.

Este dificil de crezut că, în 2018 există persoane care pornesc la drumul anevoios pe care îl presupune un brand personal fără o carte de vizită. Pentru că, la urma urmei, un site de prezentare este, la nivel online, o carte de vizită pentru publicul tău.

Dacă te numeri printre aceștia, atunci află că un website nu mai presupune o muncă sau o investiție atât de mare și că poate fi realizat cu mijloace creative și un buget redus.

Există foarte multe platforme – chiar și gratuite – care îți pun la dispoziție ustensilele necesare pentru a crea un website în doar câteva ore.

Cu siguranță ai auzit de wix, squarespace sau wordpress. Ultimul este cea mai folosită platformă pentru website-uri și îți oferă atât versiuni de teme gratuite, dar și customizabile.

Apoi, există o mulțime de tutoriale pe care le poți urma pentru a-ți crea singur propriul site.

Nu te speria însă – nu trebuie să ai un site perfect pentru a începe să-ți construiești brandul personal – poți începe cu un layout gratuit, în care să incluzi o pagină de prezentare și un blog.

Apoi, pe măsură ce crești și te dezvolți, poți apela la teme customizabile și chiar la un expert căruia să-i poți delega acest task.

E important ca, oricare ar fi nivelul la care te-ai afla, site-ul tău să respecte esența brand-ului tău personal. De la culori, la logo și layout, ai grijă ca totul să fie ales în acord cu modul în care te-ai poziționat și în care ți-ai dori ca oamenii să te perceapă.

Identitatea vizuală este extrem de importantă în online, așa că te sfătuiesc să faci ceva research înainte, să cauți exemple care să te inspire și chiar să-ți faci o listă de așa da – așa nu.  

Cu cât începi mai devreme să pui la punct o serie de reguli cu privire la brandul tău personal, cu atât mai ușor îți va părea întreg procesul.

 

Un brand personal este precum un organism viu care se va schimba și va evolua odată cu persoana al cărui nume îl poartă, însă cu cât imaginea brandului este constantă, cu atât ea va fi mai ușor de recunoscut în ochii publicului.

 

Așadar, să recapitulăm.

Când vine vorba despre website-ul tău, acesta trebuie:

• Să existe din prima zi în care te-ai decis să comunici ca brand
• Să fie profesional, curat
• Să respecte identitatea pe care ai stabilit-o
• Să poată fi perfecționat în timp
• Să fie constant updatat cu informații și conținut nou

Acum, că ai un website și ai trasat în mod clar cele mai importante atribute pe care acesta trebuie să le respecte, te sfătuiesc să-l întreții în mod constant prin content de calitate.

Este inutil să-ți spun că degeaba ai un website pentru brandul tău personal dacă acesta arată ca și cum ar fi fost abandonat de către proprietarul său.

Ai grijă să-ți stabilești singur un interval confortabil de timp care să-ți permită să populezi site-ul cu un conținut pretabil pentru brandul tău.

Pentru început, poți porni doar cu articole, însă, pe măsură ce brandul tău evoluează, poți integra componente cât mai diverse: tutoriale, cursuri, lecții gratuite, podcast-uri sau orice alt tip de conținut pe care îl concepi pentru audiența ta online.

Nu uita că website-ul tău este cel mai important asset al brandului tău personal, așa că tratează-l ca atare!

 

Fii prezent pe Social Media

Pentru o companie, unul dintre pilonii cheie în comunicare digitală este prezența pe Social Media – așa că de ce nu ar fi cazul și pentru brandul tău?

Începe printr-un audit al conturilor tale sociale. Atunci când îți dorești un brand personal, va fi nevoie ca identitatea pe care ți-o creezi să fie foarte curată și unitară.

E important să ai conturi sociale în care să transmiți lucruri care să respecte brandul tău personal și care să nu fie în contradicție cu imaginea pe care dorești să o transmiți publicului tău.

Fă acest audit cu multă atenție și renunță la conținutul care nu te deservește sau la rețelele sociale pe care nu le poți menține în timp.

Păstrează doar platformele sociale cu care brandul tău personal se poate mula și cu care te identifici atât la nivel personal, cât și la nivel de brand.

Nu e nevoie să fii prezent pe toate rețelele sociale și, bonus, pe cele care abia s-au inventat. Îți va consuma timp și efort pe care le poți investi în creșterea brandului personal.

Concentrează-te, în schimb, pe două sau trei platforme principale, cu care te simți confortabil și cu care conținutul brandului tău se potrivește cel mai bine.

Dacă ești un trainer care ține cursuri video, atunci platforma ta de bază va fi YouTube. Dacă, însă nu ești confortabil în fața camerei și te exprimi cel mai bine în scris, atunci Facebook sau blogul vor fi platformele pe care vei miza cel mai mult.

Sigur, pentru a-ți construi o comunitate în jurul brandului tău personal pe Social Media e nevoie de mai mult de atât.

Te sfătuiesc să parcurgi și Ghidul complet pentru a-ți construi o comunitate online în care vei găsi mai multe tehnici și sfaturi acționabile.

Social Media e un instrument care poate funcționa foarte bine pentru anumite branduri personale și mai puțin pentru altele, în funcție de specificul și nișa lor.

Nu te aștepta ca Social Media să-ți aducă rezultate în proporție de 90% și astfel, să nu te mai concentrezi pe ceea ce contează cu adevărat: cartea ta de vizită în online despre care îți povesteam mai devreme și faptul că trebuie să arăți că stăpânești în profunzime domeniul ales nu.

 

Arată că stăpânești domeniul

Un brand personal înseamnă, înainte de toate, promisiunea că reprezinți un reper pentru audiența ta, așa că e necesar să le arăți oamenilor că știi despre ce vorbești.

În acest punct, lucrurile încep să devină mai complexe și practic, aici majoritatea brandurilor personale bune se diferențiază de cele mediocre.

 

Dacă ești capabil să-i vorbești audienței tale într-un limbaj pe care aceasta să-l înțeleagă și să-l respecte, dintr-o poziție de autoritate, într-un domeniu în care excelezi, atunci se poate spune că ai reușit să-ți construiești un brand personal.

 

Mult succes cu asta 😊

Lăsând gluma la o parte, există o serie de lucruri pe care le poți face pentru a obține și a-ți consolida poziția de autoritate.

În primul rând – șocant sau nu – trebuie să stăpânești  cu adevărat domeniul pe care dorești să-l ocupi. Nu-ți face probleme dacă ești doar la început, iar dorințele tale sunt mai mari decât reușitele tale.

Un brand personal e asemenea unei construcții – din momentul în care ai așezat prima cărămidă, construcția poate să dureze luni întregi sau chiar ani.

Important e ca bazele să fie așezate în mod corect, iar layere-le următoare se vor adăuga, în timp.

Începe în mod realist – te poți adresa într-o primă fază novicilor sau pasionaților dintr-un anumit domeniu, urmând ca, pe măsură ce capeți experiență, să treci la nivelul următor.

 


Tune in dacă vrei să asculți subiectul în podcastul Porția de Digital!


 

Îți spun acest lucru pentru că nu vreau să ai impresia că nu poți începe să lucrezi la propriul tău brand personal dacă nu ai încă în spate o carieră cu 10 ani de experiență într-un domeniu.

Poți avea un brand personal indiferent de experiența pe care o deții, dacă experiența respectivă este relevantă și îți permite să le oferi și altora sfaturi pertinente pe baza ei.

Să luăm cazul meu, spre exemplu. Primii 5 ani din carieră s-au învârtit în jurul Social Media, iar aceasta a fost zona în care mi-am construit un brand personal.

Experiența de a conduce o agenție și ulterior, departamentele de Social Media din diferite agenții mi-au permis să fiu în măsură să vorbesc (în mod relevant) despre acest domeniu.

Ulterior, pe măsură ce cunoștințele și cariera mea au avansat, permițându-mi să înțeleg marketing-ul digital în întreg ansamblul lui, brandul meu personal a evoluat și el.

 

Începe cu ceea ce ai și adaugă pe parcurs mai mult.

 

Nu uita că, indiferent de nivelul la care te-ai afla, oamenii te urmăresc și îți urmăresc brandul pentru că își doresc să afle de la tine lucruri pe care ei nu le știu.

Nu-i lăsa prea mult să aștepte și investește în modalități care să le capteze oamenilor atenția.

Câteva dintre asset-urile pe care eu le consider foarte urile în a-ți consolida propriul brand, dar și în a le arăta oamenilor expertiza ta într-un anumit domeniu sunt:

 

E-book-uri

Cărțile digitale reprezintă noul tip de literatură de business. De câte ori nu ai ales să citești o serie de articole educative în detrimentul unuia din print? Același lucru e valabil și în cazul cărților. Iar dacă îți transformi articolele într-un e-book sau într-un curs avansat, atunci cu siguranță vei avea de câștigat în ochii publicului. A scrie o carte arată că îți stăpânești nișa și că poți transpune în scris sfaturi valoroase. Dacă ai capacitatea de a scrie texte mai lungi de mărimea unor articole, atunci ia în considerare această alternativă!

 

Cursuri online 

O alternativă rapidă și eficientă din punct de vedere a timpului investit o reprezintă cursurile. În prezent, cursurile online reprezintă una dintre cele mai populare tipuri de învățare. Dacă îți poți transfera expertiza într-un scurt curs online, dacă îl poți face ușor de înțeles și îi poți oferi un layout atractiv, atunci brandul tău personal va avea  numai de câștigat.

 

Podcast-uri

Statisticile arată că în 2018, 44% din populație a ascultat cel puțin un podcast. Dacă vrei și mai multe statistici, te invit să cauți mai departe, însă un lucru e sigur: podcastul devine unul dintre cele mai preferate tipuri de conținut, pe lângă cel video. Dacă nu ai probleme în a vorbi în fața unui microfon și ești dispus să înveți câteva tehnici de editare audio, poți avea propriul tău podcast – o mare bilă albă în susținerea oricărui brand personal.

 

Conținut video

Fie că vorbim despre webinarii, training-uri sau tutoriale, cu siguranță ai văzut ascendența conținutului video atât în social media, dar și în viața reală. Profită de acest trend și consolidează-ți marca personală printr-un asset bazat pe acest tip de conținut. Fie că alegi un interviu live cu audiența ta, fie că susții un webinar programat din timp, integrează-ți video-ul în strategia ta de a deveni cunoscut și cu siguranță oamenii te vor remarca.

 

Alege-ți tipul de conținut cu care te simți cel mai confortabil și care ți-ar plăcea să-ți reprezinte brandul. Conținutul te poate ajuta să te poziționezi mai departe, în nișa ta, ca un podcaster sau ca un trainer online.

Poți experimenta cu diferite tipuri de conținut și le poți încerca pe toate, pentru a vedea ceea ce ți se potrivește cel mai bine.

Nu e nicio problemă dacă descoperi pe parcurs că nu te simți confortabil să vorbești cu un microfon ori în fața camerei de luat vederi.

Totul stă în a mula conținutul pe brandul tău, și nu invers.

 

Fă networking

La fel ca în viața reală, networking-ul la nivel digital este un must atunci când lucrezi la brandul personal.

Acesta îți poate aduce o mulțime de beneficii – de la identificarea unor potențiali colaboratori până la creșterea expunerii brandului tău personal.

Nu te teme de socializare, cu atât mai mult, cu cât, în mediul online, aceasta este mai ușor de realizat decât față în față.

Fă research cu privire la potențialii oameni care te pot ajuta în a-ți crește brandul. Găsește modalități prin care aceștia te pot ajuta pentru a merge proactiv către ei.

Printre modalitățile în care poți face networking la nivel online se numără:

• Interviuri cu experți în domenii conexe cu al tău
• Invitați în podcast, pe subiecte ce au legătură cu brandul tău
• Training-uri sau masterclass-uri realizate cu specialiști în alte domenii
• Articole semnate de tine, în calitate de invitat pe alte site-uri sau bloguri

E important ca, atunci când te-ai decis că ai brandul suficient de bine pus la punct pentru a începe să faci networking, să fii consistent în acest efort.

Dacă te-ai decis ca în fiecare săptămână să ai un invitat diferit în podcastul tău, atunci va trebui să te asiguri că poți susține acest lucru pentru publicul tău.

Nimănui nu-i place să descopere conținut care nu are continuitate, mai ales dacă acel conținut reprezintă un interes pentru el.

Te sfătuiesc să-ți faci în avans o listă de potențiale contacte pe care să le ai în vedere pentru posibile colaborări. Dacă ai în minte mai multe tipuri de colaborări, atunci poți împărți lista pe categorii.

Odată ce ai contactat fiecare membru din lista respectivă cu o anumită propunere și ai primit un răspuns afirmativ, continuă-ți research-ul.

În cazul în care ai un anumit invitat în podcast sau urmează să realizezi un interviu scris cu o altă persoană, caută cât mai multe informații profesionale despre acesta, pentru a le putea integra în podcastul sau interviul respectiv.

În cazul în care întâmpini un refuz, solicită feedback sau încearcă să înțelegi motivația persoanei respective.

În această manieră, vei obține insight-uri cu privire la brandul tău și vei ști ce îmbunătățiri îi poți aduce pentru a obține colaborările dorite pe viitor.

 

Învață constant

Personal, petrec timp zilnic citind și învățând cât mai multe lucruri despre domeniul meu – digital marketing.

Sunt abonată via e-mail la site-uri de specialitate, ascult podcast-urile celor mai cunoscuți marketeri și caut activ informațiile care mă interesează, atunci când mă lovesc de întrebări.

Alături de echipa mea, învăț zilnic lucruri noi, care vin fie din provocările meseriei sau din natura business-ului clienților noștri.

Domeniul meu se schimbă constant – iar asta nu știu dacă este un lucru bun sau o provocare uriașă. Ceea ce știu, în schimb, e că dacă îmi doresc un brand personal în continuă creștere, trebuie să fiu la curent cu industria.

Te sfătuiesc același lucru: dacă vrei să devii o sursă de autoritate într-un anumit domeniu, trebuie să fii, înainte de toate, un expert în domeniul respectiv.

Nu te poți aștepta să-ți construiești un brand personal dacă nu poți oferi valoare în aria de interes a celor care te urmăresc.

Sigur, nu toată lumea poate să fie Seth Godin sau – insert nume celebru de brand personal – și asta e ok. Însă nu încerca să pozezi în ceea ce nu ești, pentru că oamenii vor simți acest lucru și nu te vor urmări.

Cu cât mai mult efort depui pentru a-ți întări cunoștințele sau plus-valoarea pe care le-o poți oferi oamenilor, cu atât brandul tău personal va crește mai mult.

 

În definitiv, un brand personal e la fel ca o carieră – creșterea ei e direct proporțională cu efortul investit și cunoștințele acumulate pe parcurs.

 

Pornește la drum cu mult curaj și determinare – cu muncă și puțin noroc vei reuși să-ți construiești un brand personal puternic, competitiv, care îți va aduce extrem de multe avantaje, atât pe plan profesional, cât și personal!

Mult succes 😊

 

Ți-a plăcut ce ai citit și vrei să afli mai multe? În ultimii 5 ani am lucrat doar cu branduri de top pentru care am aplicat strategii eficiente de marketing online. Vrei să știi cum poți face și tu asta?

Rezervă o ședință de consultanță!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *