Vei citi articolul in: 14 minute

 

Probabil că, dacă ai ajuns aici, ai un brand – sau cel puțin un plan de business deja pregătit – și o idee destul de bine conturată despre produsele sau serviciile pe care vrei să le oferi.

Cu siguranță ai auzit până acum repetată la nesfârșit fraza conform căreia cheia unei afaceri de succes este o bună promovare în mediul online.

 

Azi îți voi spune că, înainte de toate, ai nevoie de o comunitate.

 

Pentru asta, ai nevoie de o foarte bună înțelegere asupra propriului brand și, totodată, a categoriilor de oameni în jurul cărora dorești să-ți construiești comunitatea.

Dar hai să începem cu începutul.


Conținut

1. Puncte de pornire
2. Avatarul clientului
3. Platforma de comunicare
4. Strategia de creștere a comunității
5. Conținutul
6. Storytelling
7. Interacțiune
8. Awareness-ul
9. Consistență
10. Concluzii


 

Puncte de pornire

Probabil ai citit deja articolele care te învață cum să strângi cât mai mulți followeri sau cum să ajungi la un număr cât mai mare de like-uri pe pagina ta de brand. Însă, chiar dacă numerele sunt importante, nu reprezintă factorul decisiv al afacerii tale.

În primul rând, ai nevoie de o comunitate de oameni care să fie interesată cu adevărat de brandul tău, să fie inspirată de produsul tău și să își dorească să-l cumpere sau să apeleze la tine atunci când au nevoie.

Atunci când începi să-ți construiești comunitatea, pleacă de la produsele și serviciile pe care le ai și păstrează întotdeauna în vedere plus valoarea pe care vrei să o oferi.

În acest fel, atunci când oamenii vor apela la produsele tale, va fi, în parte, și datorită valorilor pe care să le transmiți prin ele.

În momentul în care cineva investește în sine cumpărând de la tine, o face pentru că vrea să simtă o schimbare. Cheia succesului este să înțelegi ceea ce oferi și cum acest lucru ajută oamenii.

Adresează-ți următoarele întrebări:

• Cum îi ajuți pe oameni?
• Cum îi inspiri?
• Le oferi alternative sănătoase la stilul lor de viață?
• Le îmbunătățești un aspect al vieții lor?

Odată ce înțelegi care este influența produsului tău în viața oamenilor, îți va fi mai ușor să identifici categoria de persoane cărora să le rezolvi problemele cu produsele și serviciile pe care le oferi.

În acest punct, după ce ai înțeles care este beneficiul pe care afacerea ta îl oferă, următorul pas este să creezi un avatar al clientului tău țintă.

 

Cum creezi avatarul clientului

Avatarul reprezintă clientul ideal al brandului tău care, totodată, reunește atributele definitorii pe care îți dorești să le aibă comunitatea ta.

Pentru a contura acest avatar, e nevoie de puțin research. Însă, odată ce ai înțeles pe cine vei targeta și care sunt modurile în care poți ajuta acea categorie de persoane, îți va mai ușor să îți formezi o comunitate bine închegată.

Avatarul clientului reprezintă o persoană foarte specifică. Pentru a-i oferi o identitate cât mai clară, trebuie să identifici mai multe atribute, pornind de la vârstă și ocupație și mergând către caracteristici cât mai detaliate.

Iată care sunt informațiile de bază pentru a crea un avatar al clientului:

• Nume
• Vârstă
• Ocupație
• Ce branduri îi plac și de unde le cumpără
• Ce fel de limbaj folosește
• Unde își petrece timpul
• Ce probleme întâmpină și ce îl deranjează
• Ce vrea să îndeplinească și unde vrea să ajungă

Pentru a crea avatarul clientului, trebuie să fii cât mai specific, chiar să pornești de la o anumită tipologie de persoană, care să existe în realitate, nu doar pe hârtie.

Poți apela chiar și la câteva „trucuri” cu ajutorul cărora să îți rafinezi avatarul.

• Programează discuții telefonice cu cei mai fideli clienți pe care îi ai. Discută despre problemele lor și află cât mai multe detalii despre ei

• Trimite un sondaj contactelor din lista de e-mail. Sondajul poate fi anonim, pentru a le permite să răspundă cu sinceritate la cât mai multe dintre întrebările de mai sus

• Urmărește-ți clienții pe Social Media, pentru a vedea ce cumpără și care este comportamentul lor de consumator, atunci când se află într-un mediu familiar, unde se pot exprima liber, cu lejeritate.

• Caută pattern-urile cele mai frecvent întâlnite și transformă-le în avataruri de client!

 

Găsește platforma potrivită pentru brandul tău

Dacă îți dorești o creștere semnificativă a comunității tale, asigură-te că folosești platforma pe care ai impactul cel mai mare asupra oamenilor cărora li te adresezi.

Găsește acea platformă pe care audiența ta își petrece majoritatea timpului și cu care ești totodată familiar.

 

Nu trebuie să fii prezent pe fiecare platformă Social Media. Străduiește-te să găsești canalul pe care brandul tău poate să iasă în evidență, apoi, maximizează-ți pe cât posibil expunerea.

 

Am întâlnit o mulțime de branduri care își doreau cu orice preț să cucerească fiecare platformă socială existentă, chiar și cele care nu aveau un public foarte numeros în România sau care nu se potriveau cu profilul de business al companiei respective.

Acest proces nu este doar copleșitor de multe ori, dar e și inutil. În schimb, concentrarea eforturilor pe o platformă principală și una-două secundare te va ajuta mult mai bine să-ți formezi o comunitate omogenă, fidelă.

Cel mai important sfat pe care ți-l dau dacă ești la început? KEEP IT SIMPLE!

Dacă o să ții cu tot dinadinsul să fii prezent pe fiecare rețea de socializare, vei consuma timp învățând detaliile și particularitățile lor și, astfel, nu vei mai avea energie pentru obiectivul principal: comunitatea ta.

Tot acest efort va deveni, în timp, descurajant, iar în ultimă instanță te va face să renunți pentru că, în ciuda efortului depus, nu vei vedea rezultatul dorit.

Dacă, în schimb, te concentrezi pe o strategie simplă de conversie, vei vedea că poți să ieși mult mai bine în evidență pe o singură rețea de socializare și să-ți transformi followerii în clienți.

Pentru asta, trebuie să-ți focusezi energia mai cu seamă pe ceea ce funcționează, în loc să încerci să fii bun la toate.

Odată ce ai devenit confortabil cu o platformă și consideri că o stăpânești suficient, poți să treci la următoarea, dacă simți că te poate ajuta să-ți atingi scopul.

 

Facebook

Este o platformă care care a început să impună brandurilor foarte multe restricții, în opinia mea, însă care încă poate fi folosită pentru a-ți forma o comunitate.

Noii algoritmi forțează companiile să cheltuie din ce în ce mai mult, cu rezultate din ce în ce mai puține pe paginile de brand.

Cu toate acestea, grupurile de Facebook pot fi un loc extraordinar pentru a intra în contact cu audiența ta. Poți să cauți orice nișă pe Facebook și vei găsi mii de oameni interesați de serviciile pe care le ai de oferit.

Spre exemplu, dacă afacerea ta are ca activitate training-urile, consultanța sau dezvoltarea personală, atunci un grup este perfect pentru a împărtăși cu oamenii know-how și informații.

 

Instagram

Este platforma perfectă pentru conținutul vizual cât mai atractiv. Pentru mine, Instagram este spațiul în care pasiunile mele „vizuale” își găsesc locul, dar pe care îl folosesc totodată pentru a atrage vizitatori pe website.

Mă folosesc adesea de story-uri promovate pentru a le arăta membrilor comunității mele cele mai noi articole sau cele mai noi realizări. E posibil ca și tu să fi ajuns să citești acest articol prin intermediul unui InstaStory

 

YouTube

Al doilea cel mai mare motor de căutare după Google, iar conținutul video reprezintă viitorul, după cum probabil ai auzit.

Fă research și vezi dacă liderii din nișa ta sunt prezenți pe această platformă. Dacă nu, o idee bună ar fi să te aventurezi chiar tu și să deschizi calea pentru o comunitate noi, încă nedisputată de nimeni.

 

Pinterest

În mod surprinzător, nu este numai pentru proiecte de tip Do It Yourself și pentru board-uri de wedding inspiration.

Pe vremea când dețineam un blog de modă, foloseam imaginile din shooting-uri pentru a crea board-uri de Pinterest cu link-uri către articolele mele, iar rezultatele erau de multe ori surprinzătoare!

În plus, nu de puține ori, am descoperit lucruri și branduri interesante prin simple căutări pe această platformă!

 

Mai mult…

Fiecare categorie de public are propriul comportament pe aceste platforme, deci trebuie să le studiezi pe fiecare în parte pentru a-ți da seama ce funcționează cel mai bine pentru afacerea ta.

Va trebui de asemenea să iei în considerare care este platforma pe care te exprimi cel mai bine. Dacă scrii foarte greu, dar poți să vorbești în fața camerei ore în șir, atunci poți crea conținut video sub formă de clipuri pe YouTube.

Însă, dacă cel mai bine îți exprimi creativitatea în mod grafic, atunci contentul pentru Instagram poate fi cea mai bună formă de exprimare pentru tine.

Acum, că știi pe cine vrei să atragi în comunitatea ta și pe ce platforme trebuie să te dezvolți, te poți concentra pe creștere.

 

Strategia de creștere a comunității

Într-o lume online ultra-competitivă, singurele lucruri care îți vor scoate brandul în evidență sunt personalitatea lui, consistența cu care comunici către audiența ta și plus-valoarea pe care le-o oferi oamenilor, modul în care îi ajuți să-și atingă obiectivele.

După ce oamenii află cine ești, vor încerca să interacționeze cu tine. Asigură-te că „povestea” pe care o spui îi face și mai interesați să te descopere, să fie entuziasmați să-ți cumpere produsele sau serviciile.

Odată ce reușești acest lucru, vei vedea că se vor întoarce la tine din nou și din nou sau, mai mult, vei deveni chiar un reper în nișa ta de servicii.

O strategie bună pentru creșterea comunității trebuie să conțină un mix între:
• Conținut original, calitativ
• Storytelling adaptat brandului tău
• Interacțiune constantă cu publicul tău
• Tactici și strategii pentru a-ți spori awareness-ul
• Consistență în tot ceea ce faci, în special atunci când ești la început de drum

Hai să discutăm, pe rând, despre fiecare.

 

Creează un conținut original, de calitate

Dacă îți dorești să-ți construiești o comunitate loială, pe termen lung, atunci content-ul tău va trebui să fie despre acei oameni, nu despre tine.

Notează-ți undeva acest lucru și ține-l minte pentru că e vital pentru succesul tău.

Dacă vrei ca oamenii să aibă încredere în tine suficient încât să îți cumpere produsele, atunci trebuie să construiești cu ei o relație bazată pe un conținut valoros, acționabil, care îi poate ajuta să își îndeplinească scopurile.

Când am început prima dată să scriu, îmi orientam foarte mult atenția înspre teme de moment, sau înspre propriile mele realizări în domeniu. Însă, în timp, mi-am dat seama că astfel de teme foarte volatile și superficiale, iar comunitatea mea caută răspunsuri mai detaliate, la chestiuni mult mai pragmatice.

În plus, primeam adesea foarte multe întrebări de la oamenii care mă urmăresc, la care, inițial, răspundeam în privat sau pe e-mail.

Apoi, mi-am dat seama că există posibilitatea ca și alți oameni să fie interesați de acele chestiuni fără să-și verbalizeze neclaritățile, așa că am transformat întrebările cele mai frecvente pe care le primeam în articole explicative.

Sigur, au existat de multe ori și întrebări la care nu avem un răspuns foarte clar definit sau experiența încă nu mă purtase acolo.

În aceste cazuri, am încercat să fac tot ce pot pentru oamenii din comunitatea mea și să caut răspunsurile fie în alte părți, fie să învăț mai multe despre acel subiect, pentru a împărtăși cu ceilalți lucrurile pe care le aflasem.

Încerc în mod constant să fac cât mai multe lucruri pentru a-mi ajuta comunitatea să obțină rezultatele pe care le dorește – în cazul de față, rezultate tangibile de marketing digital – și este o muncă pe care mi-o asum de fiecare dată.

În prezent, focusul meu #1 este să ofer conținut de calitate, care, pe de-o parte, să-i ajute pe membrii comunității mele să-și crească brandul, și pe de altă parte, să mă ajute și pe mine să construiesc o bază de oameni interesați de kow-how-ul pe care îl dețin.

E important totuși să știi că pentru a crea conținut autentic, de calitate, nu e nevoie să-ți petreci tot timpul dedicându-i-te.

Există un principiu celebru – principiul Pareto – care, aplicat în marketing poate fi ca 20% din eforturi trebuie să aducă 80% din rezultate.

 

În cazul conținutului, petrece-ți 20% din timp creând content și 80% din timp promovându-l sau găsind modalități de a te folosi de el pentru a-ți mări comunitatea.

 

Storytelling-ul este (încă) esențial

Oamenii iubesc poveștile. Probabil ai auzit asta și ți se pare deja perimată această modalitate de comunicare. Însă, te înșeli.

Storytelling-ul este un instrument de marketing foarte folosit, care te poate ajuta să te deosebești de competiție și să atragi o comunitate care se simte inspirată de poveștile tale.

În cazul meu, de foarte multe ori când recomand un tool sau explic de ce anume ceva funcționează, încerc nu doar să descriu, ci să spun o poveste. De regulă, povestea mea.

O să mai spun încă o dată: oamenii iubesc poveștile. Din acest motiv este atât de ușor să comunici cu ajutorul lor.

Prin intermediul lor, nu vei vorbi doar despre produse sau servicii, ci despre experiențe și situații. În final, îți vei mări comunitatea, datorită formatului informației și îți vei promova produsele.

Iată ce ar trebui să includă povestea ta:

• Binomul înainte/după – unde te aflai înainte să încerci produsul/serviciul/tehnica X versus unde te afli acum. Care a fost procesul de transformare și ce presupune.

• Călătoria – cum a fost să treci printr-o experiență, prin ce întâmplări ai trecut și cu ce anume ai rămas în urma acestei experiențe, ce poți transmite mai departe.

• Exemple – oamenii vor să știe cum a funcționat un lucru și pentru altcineva, înainte să-l testeze ei înșiși. Oferă exemple, testimoniale sau demonstrații pentru a convinge.

• Creează suspans – creează povești pline de tensiune în jurul produselor tale și fă-i pe oameni curioși să descopere mai mult, să pună întrebări, să devină nerăbdători.

Presărându-ți brandul cu povești, le vei oferi „cititorilor” tăi conținut mai memorabil decât simple informații factuale. Nu uita să-ți faci poveștile ușor de share-uit și de către alții. Astfel, vei reuși să creezi și mai mult awareness în jurul brandului tău.

Personal, cea mai importantă poveste pe care încerc să o spun comunității mele e aceea că poți reuși să îți construiești un brand din pasiune și cu resursele pe care le ai în acel moment la îndemână.

Ca un sfat, încearcă să găsești propriul stil de a spune povești, iar acestea să fie unele cu care oamenii să se identifice.

În acest fel, nu numai că vei atrage comunitatea pe care ți-o dorești, dar brandul tău va deveni și mai „umanizat”, iar tu vei ști că poți fi sincer și autentic în timp ce te promovezi.

 

Ține legătura cu publicul tău

Probabil că ești deja conștient că membrii comunității tale sunt efectiv bombardați de mesaje, oferte și informații de la multe alte branduri.

Dacă, printre toate aceste mesaje, nu reușești să stabilești cu ei o legătură umană, să le răspunzi într-un mod sincer problemelor și întrebărilor lor, îi vei pierde în detrimentul altor companii.

Nu te simți ofensat, nu e vina ta, și nici a lor.

 

Oamenii au nevoie constantă de atenție, și, mai mult, ca brandurile cărora le sunt fideli să fie, la rândul lor, interesate de ei. Nu e suficient să le spui o poveste pentru a-i lega de tine.

 

Uneori, va trebui chiar să te obișnuiești cu ideea că unii membri ai comunității tale vor pleca, vor veni alții noi și tot fluxul va trebui reluat.

De fiecare dată, însă, legătura pe care va trebui să o creezi cu publicul tău va trebui să fie aceeași și să nu o lași să „slăbească” doar din cauza trecerii timpului.

Gândește-te la această abordare ca la a fi un bun prieten. Odată ce reușești această analogie și cu oamenii din comunitatea ta, te afli pe drumul cel bun.

E drept, din cauza noilor algoritmi, atât pe Facebook, cât și pe alte rețele sociale, nu poți fi niciodată sigur de faptul că mesajul tău ajunge la întreaga ta comunitate.

Dacă acesta e și cazul tău, atunci, poți să

• apelezi la canale mai nișate de comunicare 
• folosești grupurile de Facebook 
• pui mai mult accent pe partea de blog
• atragi followerii din Social Media înspre lista ta de e-mail 

Nu uita, însă: oferă ceva la schimb înainte să le ceri oamenilor să se aboneze la un nou canal de-al tău.

 

Lucrează constant la awareness

Dacă nimeni nu te cunoaște, nu exiști – e o regulă veche de business valabilă chiar și în era digitală.

Aplicată însă la subiectul de față, îți va face aproape imposibilă construirea unei audiențe. Dacă nu faci eforturi de a te expune, atunci nu vei atrage niciodată oamenii de care ești interesat.

Unul dintre cele mai mari eforturi pe care trebuie să le faci, atât la început, cât și pe parcursul dezvoltării brandului tău, este să lucrezi la a fi descoperit de cât mai mulți oameni.

Cu cât numărul de oameni la care ajunge brandul tău crește, cu atât e mai probabil ca, printre ei, să se afle persoane care să se alăture comunității tale.

Așa că, dacă ești la început, nu îți nișa foarte mult mesajul, ci expune-te pe cât posibil cât mai multor publicuri. S-ar putea să te surprindă numărul celor care sunt interesați de ceea ce ai de spus și pe care, în mod probabil, i-ai fi ignorat.

Spre exemplu, atunci când lucrez la un articol mai amplu, îl postez atât pe platformele unde este prezentă deja comunitatea mea, dar apelez întotdeauna și la postări promovate, cu ajutorul cărora mă pot descoperi oameni noi, cu aceleași interese ca ale primilor.

Un alt lucru la care am apelat, cel puțin la început, a fost să share-uiesc articolele scrise în grupul meu de Facebook, invitând oamenii să comenteze sau să-mi adreseze întrebări.

Iată cum îți poți crește și tu grupul de Facebook:

• Distribuie conținut de calitate pe platformele sociale pe care ești prezent și încurajează oamenii să se alăture grupului tău pentru mai multe discuții pe tema respectivă

• Apelează la streaming video pe Instagram sau pe YouTube și, la final, invită-ți publicul care te-a vizionat să intre pe grup pentru un beneficiu suplimentar

• Alătură-te unor grupuri conexe cu al tău, fii prezent și implică-te în discuții, share-uiește conținut și invită-i pe oameni să se alăture ulterior și grupului tău.

• Apelează la lista ta de e-mailuri și anunță-i pe oameni că le stai la dispoziție și pe un canal mai informal, unde pot începe discuții și le poți răspunde la întrebări mult mai ușor.

• Fă-ți grupul atractivprin conținut special dedicat membrilor:  mici concursuri, giveaway-uri tematice, discuții, sfaturi și recomandări ce nu se regăsesc în altă parte

Avantajul grupurilor de Facebook este că îți permit să ai o conversație, spre deosebire de alte platforme unde comunicarea este cu precădere unidirecțională.

Grupurile de Facebook oferă un spațiu unde oamenii pot interveni într-o conversație, pot aduce puncte de vedere noi sau pot invita la rândul lor alți oameni interesați.

 

Constanța e cheia

În final, pentru a-ți construi o comunitate solidă, trebuie să-ți faci din constanță un obicei, și din comunicare un tool recurent. Sună complicat?

Toți pașii de mai sus sunt nefolositori dacă nu ai constanță în ceea ce comunici, dacă nu ai un plan de comunicare pe termen lung, cu ajutorul căruia să-ți păstrezi comunitatea conectată.

În legătura pe care o creezi cu comunitatea ta e nevoie de proactivitate, de un flux de comunicare fără sincope, dar și fără bullshit-uri.

E drept, aici, fiecare dintre noi putem îmbunătăți situația. Eu însămi îmi impun de foarte multe ori să rămân constantă în articole, însă, e drept, că sunt situații în care e greu să menții o legătură neîntreruptă cu oamenii.

 

A-ți construi o comunitate e un proces de durată, care nu se încheie niciodată. Fiecare etapă din procesul de marketing va trebui să ia în considerare comunitatea de oameni deja formată.

 

Pentru că oamenii se plictisesc repede sau sunt atrași de alte povești, branduri sau noutăți – pot părăsi comunitatea la fel de repede sau de nejustificat cum s-au alăturat.

 

Concluzii

În final, provocarea nu este de a reuni în jurul brandului tău un număr mare de persoane, ci să reușești să păstrezi acele persoane interesate pentru un timp cât mai îndelungat.

Să le menții treaz interesul.

Să le faci să se întoarcă la tine din nou și din nou.

Să te recomande prietenilor.

Să fie alături de brandul tău chiar și în momentele dificile.

Să treacă testul timpului.

Aceea reprezintă cu adevărat o comunitate și, mit sau nu, este una dintre cele mai frumoase și cele mai grele provocări de marketing să o construim.

 

Ți-a plăcut ce ai citit și vrei să afli mai multe? În ultimii 5 ani am lucrat doar cu branduri de top pentru care am aplicat strategii eficiente de marketing online. Vrei să știi cum poți face și tu asta?

Rezervă o ședință de consultanță!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *